Vierde graad 15+

15+

VERTOLKEND ACTEUR

OPTIE: VERTELSTUDIO

VERTELSTUDIO / STEMREGIE (uur af te spreken)
(=1 lt per week/kleine groepjes)

De innerlijke kracht en de muzikaliteit van het (uit)gesproken woord staan hier centraal. Het gebruik van decor, attributen, kostuums en belichting is heel beperkt. Aan de hand van gedichten en tekstfragmenten ga je op zoek naar wat er achter de woorden van de dichter of schrijver schuilt aan emoties, stemmingen en onzegbare gevoelens en probeer je die zo oprecht mogelijk te vertolken.

Daarnaast leer je ook spelen met je stem. Je spreekt een filmpje in of steekt een hoorspel in elkaar. Je zoekt samen met je klasgenoten naar verschillende ‘stemmetjes’ en speelt poppenkast. Je “rapt” een gedicht of maakt er een lied van. En je wordt ook vertrouwd gemaakt met ‘spreken in en met een microfoon’.

CULTUURSTUDIO*

(= 1 lt per week/ groepsles)

CREËREND ACTEUR

OPTIE 1: SPREEK- en PRESENTEERSTUDIO

SPREKEN – PRESENTEREN –VERTELLEN (uur af te spreken)

(=1 lt per week/kleine groepjes)

Hier prikkelen allerlei spreekopdrachten jouw taalplezier. Op eigen tempo overwin je je spreekangst en werk je aan een rustige, beheerste en vlotte verwoording van je gedachten. Je breidt je woordenschat uit en zoekt variatie in je intonatie. Je leert een korte presentatie houden, structuur in je spreekopdracht steken, maar ook iets vertellen zonder veel voorbereiding. Naast het (ver)woord(en) krijgt ook je lichaamstaal aandacht. Hoe sta ik erbij? Ontspannen of krampachtig? Geniet ik ervan? Zoek ik oogcontact? Hoe krijg ik interactie met mijn publiek? Welke meerwaarde hebben mijn bewegingen en gebaren?

OPTIE 2: THEATERSTUDIO
 
(=1 lt per week/kleine groepjes) 

Deze optie is voor al wie er van droomt op de ”planken, het podium” te staan en in de huid te kruipen van een personage. Je leert je verplaatsen in een andere werkelijkheid, een andere ruimte, een andere tijd. Allerlei spelopdrachten en groepsoefeningen dagen je uit ongeremd te bewegen in de “speelruimte” en je eigen grenzen af te tasten en te verleggen. Met jouw stem, emoties en lichaam zoek je een manier om een tekst- of toneelfragment zo goed mogelijk tot leven te brengen. Af en toe sta je samen met je klasgenoten al eens voor een publiek.

CULTUURSTUDIO*
(=1 lt per week/ groepsles)

SPECIALISATIE THEATER MAKEN

Naast je lessen in de 4de graad kun je je ook nog specialiseren, verfijnen zeg maar, in 2 lestijden extra die je zelf mag kiezen. Dit kun je 2 jaar volgen.

Zo kan je bv. je gekozen optie in de 4de graad nog eens aanvullen met  2 extra lestijden theater maken.

Deze specialisatie staat ook open voor pas afgestudeerden Woordkunst-drama, oud-leerlingen die al een tijdje met de kriebels rondlopen om de Woord-draad weer op te nemen of die de behoefte voelen zich weer wat bij te scholen.

Ook de fervente amateurs die zich in hun liefde voor Woordtheater of toneel extra willen bijscholen, zijn meer dan welkom.

OPTIE 2: THEATERSTUDIO

THEATER MAKEN
(=1lt per week/kleine groepjes)

Deze optie is voor al wie er van droomt op de 'planken, het podium' te staan en in de huid te kruipen van een personage. Je leert je verplaatsen in een andere werkelijkheid, een andere ruimte, een andere tijd. Allerlei spelopdrachten en groepsoefeningen dagen je uit ongeremd te bewegen in de 'speelruimte' en je eigen grenzen af te tasten en te verleggen. Met jouw stem, emoties en lichaam zoek je een manier om een tekst- of toneelfragment zo goed mogelijk tot leven te brengen. Af en toe sta je samen met je klasgenoten al eens voor een publiek.

MUZIEKTHEATER

In graad 4 kun je ook EXTRA een 3de uur muziektheater/drama volgen. Samen met experts Muziek en Woordkunst-drama als coaches verken je de wereld van het zingen, vertellen, muziek maken, performen, bewegen en acteren. Dit kun je dan volgen bovenop de 2u verbonden aan je gekozen optie.

Muziektheaterplaatsdagvan/tot
 Eeklomaandag20u30-21u30

*CULTUURSTUDIO

EEKLO + WAARSCHOOT + ZOMERGEM
(= voorstellingen kijken + 6x per jaar masterclass op zaterdag 10u00 – 13u00, data worden vooraf doorgegeven)

In de vierde graad komt het vak cultuurstudio erbij. In dit vak word je ondergedompeld in  de wereld van de podiumkunsten en surf je van film en dans over beeld  naar muziek en theater.  Geen theorielessen maar een proeven van de praktijk. Je gaat voorstellingen bekijken, analyseert een theatertekst, zoekt linken tussen een roman en de verfilming ervan, ontdekt muziek- en danstheater, maakt kennis met schrijvers, dichters, performers, stand-up comedians,…. en steekt zo heel wat op over onze rijke en boeiende culturele wereld.

Kortom, je leert met andere ogen kijken en met andere oren luisteren.

Daarnaast biedt dit vak ook de mogelijkheid om te werken met verschillende gastdocenten.
6 keer per schooljaar nodigen we een expert uit van binnen en buiten onze muren om tijdens een drie uur durende masterclass mee op ontdekkingstocht te gaan en je te verdiepen in een bepaald aspect/onderdeel van theater.

Je leert kritisch zijn in de keuze en variatie van teksten en waakt over de spanningsbogen in je programma.  Ook maak je werk van de enscenering, de gepaste decorelementen, de juiste geluidseffecten of ondersteunende muziekfragmenten, enz….

Zo leer je je eigen voorstelling in handen nemen en de verantwoordelijkheid dragen voor wat je toont. 

Lesrooster
optievakklasplaatsdagvantot
theaterstudiotheater maken4.1Eeklomaandag10u0011u00
theaterstudiotheater maken4.2 + 4.3Eeklozaterdag9u0010u00
theaterstudiotheater maken4.1 + 4.2 + 4.3 Eeklodinsdag17u3018u30
 
theaterstudiotheater maken4.1Waarschootdinsdag19u0020u00
theaterstudiotheater maken4.2/4.3Waarschootdinsdag20u0021u00
 
theaterstudiotheater maken4.1 + 4.2 + 4.3Zomergemvrijdag19u3020u30
theaterstudiotheater maken4.2 + 4.3Zomergemmaandag17u1518u15
 
specialisatie theater maken S.1 / S.2Eeklomaandag18u3020u30
specialisatie theater maken S.1 / S.2Zomergemwoensdag19u3021u30
 
Alle vermelde lestijden zijn onder voorbehoud