Kunstacademie trekt naar het hoge noorden

Gepubliceerd op maandag 20 mrt 2023 om 21:06

De Kunstacademie van Eeklo is de eerste academie voor beeldende kunsten die projectsubsidies via Erasmus+ binnenhaalt om samen te werken met een kunst- en cultuurhuis in Noorwegen. Niet toevallig gaat de Kunstacademie naar Noorwegen, waar ze een gelijkaardig gesubsidieerd deeltijds kunstonderwijs als wij hebben. 

In de krokusvakantie maakten de leerlingen van Beeldatelier Waarschoot (Eeklo) online kennis met hun leeftijdsgenootjes in Oslo. Drie dagen lang wisselden ze ideeën uit en maakten ze ontwerpen om uiteindelijk te komen tot een grote muurschildering met animaties, die ze in de paasvakantie samen zullen uitvoeren in Oslo. Dan trekt de hele klas van 27 leerlingen (allen 11 of 12 jaar) vijf dagen naar Noorwegen.

Directeur Roos Lauwaert en leerkrachten beeldatelier Sigrid Olsen en Annika Ingelaere vertellen hoe het project tot stand kwam. 

Roos Lauwaert: “Tijdens de coronapandemie maakte ik tijd vrij voor functioneringsgesprekken. Ik startte bij de leraren die nog maar een paar jaar verwijderd waren van hun pensioen en ik vroeg wat er nog op hun bucketlist stond.”  

Sigrid Olsen: “Ik droomde van een uitwisselingstraject met mijn leerlingen naar Noorwegen. Ik heb een beetje Noors bloed in me, maar ik ben er niet opgegroeid. De samenwerking met het kunst- en cultuurhuis Sjøholmen kwam tot stand na contact met het consulaat van Noorwegen in Antwerpen. Sjøholmen wil anderstalige jongeren alle kansen geven om een artistieke opleiding te kunnen volgen. Ze dragen wederzijds respect en culturele openheid hoog in het vaandel. Dat sluit mooi aan bij de visie van onze academie. We moesten op zoek naar subsidies en dat bracht ons bij Erasmus+. Later volgde nog een andere Noorse partner, nl. Connected Art. Mijn collega Annika was al snel gewonnen voor dit project en werkt hieraan mee, zij heeft een grote kennis op vlak van digitale tools. Samen met Connected Art zoeken wij geschikte kindvriendelijke tools en apps om het digitale niveau hoger te tillen door Augmented Reality in de werken te integreren.”

Hoe zijn de reacties van leerlingen en ouders? 

Sigrid Olsen: “Het is niet evident om als elf- of twaalfjarige met je academie naar Noorwegen te vliegen. Sommige kinderen hebben nog nooit een vliegtuig genomen. Maar leraars, ouders én leerlingen zijn heel enthousiast. De driedaagse start in de krokusvakantie was een schot in de roos. De kinderen maakten de eerste ochtend online kennis met hun Noorse buddy. Leraren maakten accounts aan en via een QR-code en whatsapp gingen we met Ipads aan de slag. Om elkaar te begrijpen, gebruikten we de chatfunctie van Microsoft Translator. We deden samen onderzoek, we wisselden thema’s en technieken uit voor de muurschildering, ontwierpen animaties en mascottes. En dankzij de online tools deden we dat écht samen met Noorwegen. Een geweldige ervaring.”  

Haai als mascotte, rendierstoofpotje op het menu

En hoe vonden de kinderen het om drie dagen online samen te werken?

Laura en Amelie weten al dat ‘god dag’ ‘goedendag’ betekent en dat je ‘bra’ zegt als je iets goed vindt. Ze tekenden insecten met Chinese inkt die later vergroot en met een lasercutter uit hout gesneden worden. De tweede dag naaiden ze met wol en stof aan een haai als mascotte. Ten slotte werd er gewerkt op twee grote schilderdoeken. Ze plakten met tape en schilderden in allerlei tinten groen met kwast en verfrolletjes om alvast te wennen aan het grote formaat, namelijk een muur van tien op twee meter. 

Leon en Jonas deden de voorstudie van het bos samen met hun Noorse buddy’s Filip en Benjamin die ook allebei tien jaar zijn. Ze gaan voor de eerste keer in hun leven met een vliegtuig op reis. Ze kijken ook uit naar het hostel waar ze Noorse zalm en rendierstoofpotje serveren. 

Saar toont trots een boekje over Noorwegen dat ze voor haar verjaardag kreeg. In haar klas op school heeft ze ook al verteld over de uitstap met het beeldatelier. Met haar buddy Kawtar heeft ze weetjes en voorstudies uitgewisseld. Voorlopig blijven ze via sociale media in contact met elkaar. Tot in de paasvakantie!

Meer weten? Hou onze Timeline in de gaten!
Crossovertheborders.be
www.kunstacademie-eeklo.be
www.epos-vlaanderen.be
Erasmus+ (europa.eu)
Velkommen til Sjøholmen — Sjøholmen (sjoholmen.com)
Connected.ART

Op de eerste foto: directeur Roos Lauwaert, leerkrachten Sigrid Olsen, Annika Ingelaere en David Verstraete en leerlingen van Beeldatelier Waarschoot. De mascotte is klaar, de ontwerpen zijn gemaakt. Ongelooflijk veel zin om hun buddy’s in Oslo écht te ontmoeten en de muurschildering met animaties uit te voeren.