Grensverleggend Kunstonderwijs

Gepubliceerd op zaterdag 28 jan 2023 om 17:21

De Kunstacademie is verheugd met het fantastisch nieuws dat de aanvraag voor het Erasmus+ project naar Oslo werd goedgekeurd.

Hieraan is een subsidie van 60.000 euro verbonden. Onze Kunstacademie is de eerste academie voor beeldende kunsten die deze projectsubsidie binnenrijft in Vlaanderen. We betreden dus ongekende paden, maar een uitdaging heeft ons nooit in de weg gestaan.

Hoe begon het allemaal?

Een boeiend gesprek tussen Sigrid Olsen, leerkracht Beeldatelier 1ste en 2de graad, en directeur Roos Lauwaert. Het gesprek ging over het pensioen van Sigrid eind juni 2023 en leidde tot de vraag wat Sigrid als leerkracht graag nog wil realiseren in de Kunstacademie. En hoe de Kunstacademie daarin een rol kan spelen. Daags nadien kwam Sigrid met een ambitieus voorstel, een ongezien plan om een artistieke én internationale samenwerking op poten te zetten.  Omdat we het als Kunstacademie fijn vinden om nieuwe uitdagingen aan te gaan, werd die uitdaging als snel concreet. Annika Ingelaere, leerkracht Beeldatelier, sloot zich aan als meewerkende collega.

Gezien Sigrid haar roots in Noorwegen liggen en Noorwegen verder het enige land in Europa is dat een soortgelijk gesubsidieerd deeltijds kunstonderwijs aanbiedt, was de doelstelling al gauw duidelijk.

Wat houdt het Erasmus+ project in?

“Cross-over… the borders” heeft als doelstelling om als deeltijds kunstonderwijs de reeds ingeslagen weg van inclusie verder uit te bouwen. We willen iedereen alle kansen geven om een artistieke opleiding te volgen aan onze Kunstacademie en ook deel te nemen aan deze internationale uitwisseling. Met dit project willen we 10- tot 12-jarige leerlingen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met leeftijdsgenoten binnen Europa. Elke leerling heeft gekozen om hun persoonlijke vrije tijd te besteden aan het creëren en ontwikkelen van hun artistieke vaardigheden. Het project daagt hen uit om samen met kinderen uit Oslo via digitale, kindvriendelijke tools kunst te maken. Zij zullen samen onderzoek voeren, thema’s en technieken uitwisselen en dit leidt tot een gezamenlijk ontwerp voor een muurschildering (inclusief augmented reality) die in Oslo zal uitgevoerd worden.

De samenwerking tussen de leerlingen van het Beeldatelier Waarschoot, SJØHOLMEN Oslo en Connected Art zal in 2 fasen verlopen: een 3-daagse op 20, 21 en 22 februari waar de leerlingen onderling kennis maken met elkaar (online) en samen ideeën uitwisselen en vormgeven. Dit resulteert in een ontwerp voor de muurschildering en de animaties. Van 10 tot en met 14 april trekken de leerlingen van het Beeldatelier Waarschoot naar Oslo om ter plekke de muurschildering en de animaties te realiseren, samen met de leerlingen uit Oslo.

Deze internationale uitwisseling zal wederzijds respect en culturele openheid bevorderen via kunsteducatie. Het partnerschap zal de leerlingen in staat stellen om te co-creëren met behulp van hun eigen culturele achtergrond als inspiratiebron. Voor leerlingen in KA! Eeklo en Sjøholmen Oslo, evenals voor de leerkrachten en organisaties die bij dit project betrokken zijn, zal het een culturele en creatieve ervaring zijn die een positieve en duurzame invloed heeft op de eigen werking.